Nad našim novim vrtcem je navdušena tudi stroka, saj je vrtec v lanskem letu dobil dve arhitekturni nagradi.

Na novembrskih Piranskih dnevih arhitekture je v okviru mednarodne nagrade Piranesi projekt Vrtec Bohinj prejel častno priznanje med 53 nominiranimi projekti iz 11 evropskih držav. Po oceni žirije je vrtec primer, kako s preprostim pristopom priti do odličnega rezultata.

Piranski dnevi arhitekture (PDA) so mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Odvijajo se vse od leta 1983. Nagrada Piranesi je prva mednarodna arhitekturna nagrada v Republiki Sloveniji. Nastala je v sklopu mendarodne konference Piranski dnevi arhitekture, podeljujejo pa jo Galerija DESSA, Obalne galerije Piran in mednarodna žirija Piranesi. Prestižno nagrado Piranesi, dve častni priznanji Piranesi in študentsko častno priznanje Piranesi izbere mednarodna žirija Piranesi, sestavljena iz vsakoletnih PDA predavateljev, podeli pa jo častni pokrovitelj PDA konference.

Drugo arhitekturno nagrado pa je projekt prejel na Balkanskem arhitekturnem bienalu, kjer je zmagal v kategoriji za najboljši odgovor na temo bienala – Nazaj h koreninam. Po mnenju žirije je vrtec, ki svojo pojavnost gradi na reinterpretaciji slovenske ruralne arhitekture obenem tradicionalen, a popolnoma sodobno izčiščen.

Balkanski arhitekturni bienale je prireditev, ki jo vsake dve leti organizira fundacija v Beogradu s podporo beograjskega Mestnega muzeja in srbske Fakultete za arhitekturo. Pri organizaciji bienala sodelujejo selektorji iz osmih držav; poleg Slovenije še iz Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Albanije. Selektorji izberejo najboljša dela ter jih povabijo k razstavljanju na bienalu. Med razstavljenimi deli mednarodna žirija izbere zmagovalce v petih kategorijah – arhitektura, urbanizem, interier, nerealizirani projekti, in najboljši odgovor na temo bienala.

Dostopnost